Statens järnvägars plantskola.

Under mer än hundra år hade SJ egna trädgårdsmästare och plantskolor. De försåg banvaktstugorna och järnvägstationerna med träd, buskar och rabatter. De tre största plantskolorna låg i Uppsala, Liljeholmen och Alingsås.

 1866

Ur Trafikstyrelsens underdåniga berättelser för år 1866. SCB

orangeriwebb

Originalritning från 1866. Bostaden bestod av 2 rum och kök, kontor, förstuga och skafferi. Längst hela sydsidan fanns ett orangeri för övervintring av växter eller uppdragning av växter från frö. Den förste att flytta in här var Anders Johan Högfeldt. Tillhör Riksarkivet.

 

SJ:s plantskola i Alingsås anlades 1866 och existerade fram till 1954. Hur växtmaterialet såg ut från början vet vi tack vare att trädgårdsarbetaren Assar Bengtsson räddade ritningen från 1866 över områdets odlingar när plantskolan lades ner.

sortiment

Högfeldts sortimentsförteckning med hänvisningar till olika bäddar. Till en början verkar plantskolan varit specialiserad på olika fruktträd. Olof Eneroth som var SJs trädgårdsdirektör vid denna tid var ju den svenska pomologins fader och träden sändes ut till alla banvaktarstugor och stationer.

 

entrenwebb

Entrén till plantskolan. Norra Strömgatan leder ner mot staden. Foto: Assar Bengtsson.  Tillhör Alingsås museum.

Distriksträdgårdsmästare under 40- och 50-talen var Konrad Israelsson, utbildad vid Leufsta gods av Olof Strindberg (August bror) och till sin hjälp hade han 5 trädgårdsarbetare, en av dem var Assar Bengtsson som arbetade i plantskolan 1944–1954 då den lades ner. Under den tiden betjänade plantskolan alla stationer och banvaktstugor mellan Mora och Båstad. 1942 sändes från Alingsås 15 järnvägsvagnar med 5445 petunior, 2650 dahlior, 4660 lejongap och 3175 pelargoner. Då fanns ändå 20000 plantor kvar på anläggningen!

vaxthusenwebb

I växthusen frösåddes annueller som sedan omskolades i bänkar. Tagetes, dvärgdahlior, lejongap, ringblommor, penstemon, astrar och fuchsia var vanliga. Varje år levererades ca 80000 plantor. Till banvaktstugorna levererades även aplar och bärbuskar som krusbär och vinbär. Vintertid förvarades lagerträd, pelargoner och murgröna i växthusen. Foto: Assar Bengtsson.  Tillhör Alingsås museum.

idagwebb

Samma vy hösten 2012.

En tanke på “Statens järnvägars plantskola.

  1. Hej jag kommerihåg tidigt 60tal att vi besökte den övergivna trädgården där delar av växthusen fans kvar och vi kastade lite sten på de glas som fans kvar, att Alingsås kommun rev gamla fina vaktmästarbostden är väl på känt Alingsåsmaner inte så konstigt och parkeringen är väl inte så snygg. Rester av vägen ser ut att finnas kvar, vilket buskslag ?

Lämna en kommentar